Blog

Kako do založnika

1.10.2016

Založba Biberbav bo (vsaj zaenkrat) izdajala samo moje knjige. Ko postanemo večji, pa zna biti, da odpremo vrata še drugim. Do takrat pa vam morda lahko pomagam z informacijo o tem, kako sem našla založnika, preden sem se v drugo opogumila in se odločila za SAMOZALOŽBO, ter izdala pravljico BOŽIČNO DARILO ZA JELENČKA RUDIJA. Na spletu je že kar nekaj dobronamernih napotkov. Ali v splošnem veljajo – ne vem. Sama sem se iskanja založnika lotila po naslednjih korakih:

  1. Tekst sem dala v lekturo (za lektorja pobrskajte po spletu, ponudnikov je veliko).
  2. Iz AJPES-a sem si natisnila seznam vseh založb v Sloveniji – SKD (standardna klasifikacija dejavnosti) je 58.110 (izdajanje knjig).
  3. Na spletu sem si ogledala vse založbe (bilo jih je veliko, a v dveh tednih, po dve uri na dan, sem se »pregrizla« skozi) in si pripravila seznam tistih, ki so izdajale otroško literaturo.
  4. Na njihove e naslove sem poslala spremni dopis in pravljico.
  5. Čez teden, dva sem ta isti spremni dopis in pravljico vsem poslala še po »navadni pošti«. V roku enega meseca od začetka iskanja založnika, sem iz dveh založb prejela pozitiven odgovor – zanimala jih je izdaja. Mnogi seveda niso odgovorili, nekateri so, in sicer da jih ne zanima, spet drugi so imeli plan izdaj že za pet let, itd.
  6. Vzemite na znanje – če s strani založb še vedno ne bi bilo odziva, bi jih kontaktirala še telefonsko, v smislu, ali so prejeli, je kdo prebral, kdaj lahko pričakujem odgovor ...

Sledil je le še podpis pogodbe z založnikom, ki je v nadaljevanju poskrbel za vse, kakor se tudi pričakuje.

Naj vam pero dobro teče!

Petra Bergant